proizvodnja

Proces izdelave

Departma za preoblikovanje pločevine

Proizvodni proces se začne v Departmaju za preoblikovanje pločevine. Pločevina v tovarno prihaja v kolutih. Na liniji razreza jo razrežejo v plošče različnih velikosti, na stiskalnicah pa s pomočjo orodij po različnih operacijah (vlečenje, obrezovanje, prebijanje) dobijo končno obliko pločevinskega dela. Med vsako operacijo dele premikajo robotizirano, ročno ali avtomatsko z mehanskimi rokami in s pomočjo transportnega traku.

Veliko tehnološko pridobitev zadnjih nekaj let predstavlja nova linija zelo težkih stiskalnic, ki je v celoti robotizirana. Na njej izdelujejo najzahtevnejše zunanje dele karoserije (stranice, pokrov motorja, vrata in drugo), menjava orodij pa poteka samodejno, kar zahteva le od 6 in 8 minut. Posebnost te linije je ta, da istočasno (z enim udarcem) nastaneta levi in desni del pločevine.

V tem departmaju imajo tudi dve liniji za brizganje plastičnih blatnikov, ki nastanejo iz granulata, ki ga segrejejo na okoli 300°C in vbrizgajo v kalup pod pritiskom 350 barov.

 

Departma za sestavo in varjenje karoserij

Deli pločevine gredo nato v Departma za sestavo in varjenje karoserij, kjer določijo geometrijo in prvo obliko vozila. Pri tem novo pridobitev predstavlja sodobno robotizirano merjenje geometrije vozila s pomočjo laserskih čitalcev. V zaporedju več operacij sestave in varjenja kosov pločevine te najprej sestavijo v podsklope (blok spredaj, pod spredaj in zadaj, stene). Varjenje poteka tako,  da v sestavljalne priprave pnevmatsko vpnejo vložene dele in jih potem spojijo z različnimi postopki varjenja, od uporovnega, do obločnega in laserskega varjenja. Med sestavljalnimi pripravami karoserije podsklope in sklope premeščajo ročno, s pomočjo manipulatorjev in talnih ali visečih transporterjev. Podsklope nato zvarijo v karoserijo avtomobila, ki gre na končno robotizirano varjenje karoserije in strehe. Spajkanje strehe novega twinga opravita dva laserja v robitizirani celici glavne sestave strehe. Zatem na karoseriio namestijo zapirne elemente (vrata, pokrov motorja) in blatnike. Karoserijam namestijo še distančnike in obešala, nakar po visečem transportu potujejo v predobdelavo.

Softlink

Departma lakirnice

Postopek v lakirnici je razdeljen v tri faze: predobdelava in kataforeza, tesnjenje ter lakiranje.
Naložba v novo linijo površinske predobdelave in kataforeze je Revozu zagotovila garancijo 12-letne protikorozije, kataforezo brez svinca, povečano zmogljivost linije in občutno izboljšanje kazalcev ravnanja z okoljem, predvsem izpustov v zrak. 8-stopenjska predobdelava, ki jo tvorijo predrazmaščevanje, razmaščevanje 1 in 2, cona hladnega izpiranja z industrijsko vodo, aktivacija, fosfatiranje, cona hladnega izpiranja in  izpiranje s potapljanjem v demineralizirano vodo, omogoča osnovno protikorozijsko zaščito. Tako se pločevina v kadeh očisti, sledi pa postopek nanosa kristalizacijskih jeder na pločevino, ki omogoča homogeno tvorbo fosfatnega sloja.
V naslednjem koraku s pomočjo električnega toka v 120 m³  veliki kadi nanesejo kataforezni lak, ki vsebuje pigment pasto, veziva in topila. Zatem karoserija potuje na sušenje pri 180 °C.
Sledi tesnjenje, in sicer v šestih korakih: maskiranje podvozja, tesnjenje spojev na podvozju z iztiskanjem in z brizganjem, zaščita podvozja  z maso proti udarcem, demaskiranje, odstranitev maskirnih elementov, tesnjenje spojev v notranjosti in nameščanje protizvočnih oblog ter tesnjenje vseh spojev na zunanjosti karoserije.

Karoserijo nato prevzame obrat pokrivnega lakiranja. Za ustrezno barvo, sijaj in obstojnost barve je potrebno več nanosov lakov. Karoserije najprej očistijo s smolnato krpo in izpihajo. Sledi elektrostatično lakiranje predlaka z avtomatom. Predlak v treh različnih odtenkih  optimalno 15 minut sušijo v peči pri temperaturi 150 °C. Notranjost karoserije lakirajo ročno, na zunanjost pa lak nanašajo strojno. Prvi sloj baznega laka nanašajo z elektrostatskim avtomatom. Drugi sloj pa pri kovinskih barvah nanašajo roboti. Prozorni lak v notranjosti nanašajo ročno, na zunanji del pa z elektrostatskim avtomatom. Temu sledi  avtomatično lakiranje pragov s črnim lakom. Sušenje karoserij poteka optimalno 15 minut pri temperaturi 140 °C. Sledi kontrola in popravilo (poliranje), nato pa še zaščita votlih delov vozila (voskanje). 

Softlink 

Departma montaže

Ob izhodu iz zbirnega skladišča polakiranih karoserij se začne Departma montaže, kjer vgradijo vso notranjo opremo, krmilne in pogonske sklope. Nekatere elemente zavornega sistema izdelujejo v Obratu mehanske obdelave, tu pa sestavljajo tudi sprednje in zadnje preme. Karoserije namestijo na talni trak, nato sledi namestitev instalacij na vrata prtljažnika. Stranska vrata snamejo in s tem olajšajo opremljanje. Vrata s pomočjo obešal dostavijo na stransko linijo opreme vrat, kjer opravijo celotno montažo opreme. Sledi številčenje vozila, montaža stropa, inštalacij, protizvočne izolacije itd. Armaturno ploščo sestavijo na stranski liniji in jo nato v celoti namestijo v vozilo. Nato namestijo še talne obloge, stropne lučke, ročaje, senčnike in drugo. Robot opravi nanos mase na vetrobransko steklo in na steklo vrat prtljažnika. Zatem karoserije namestijo na obešala, da potujejo naprej po visečem transporterju.  Menjalnike in motorje pripravijo za vgradnjo na stranski liniji nato pa ju vgradijo kot celoto. Sledi montaža izpuhov, prem, luči, varnostnih pasov, odbijačev, sedežev, bočnih stekel, stranskih vrat, koles, volana, okrasnih mask. Vozila nato namestijo na talni transporter, kjer poteka še montaža radijev, polnjenje zavorne tekočine, hladilnih sistemov. Sledijo zagon motorja, nastavitev paralelnosti koles, nastavitev žarometov, preizkus motorja na valjih ter zaščita podvozja. Preizkusna steza, ki je na novo zgrajena prav za prihod novega twinga, je namenjena preskušanju vozila na cestišču, v tuš kabini pa opravijo tudi preizkus vodotesnosti.

Softlink

 time 456 | cache 7200